Vuti sõnnik

EestiEnglishРусский

Vutisõnnik

Arvatakse, et kanasõnnik on kõige kasulikum väetis. Kuid nii see ei ole. Vähemlevinum on vuttide elutegevuse jääkprodukt – vutisõnnik. Majanduslikult on vutid väga tasuvad, kuna ämbritäiest söödast tuleb välja ka ämbritäis sõnnikut.
Nende ekskrementides ei sisaldu ussnugiliste mune, sest nende kehatemperatuur on kõrgem kui kanadel, mille tulemusel isegi salmonella bakterid hävivad. Seepärast võib ka vutimune toorelt toiduks tarvitada. Vutisõnnik on vähem toksilisem kui kanasõnnik, temas on rohkem orgaanilist ainet, mis sõltub nende lindude eripärast.


 

Suurepärane väetis

Põldvuti sõnnik on suurepärane väetis. Sobib mitmesuguste istikute ja puu- ning köögiviljataimede väetamiseks. Tema eeliseks peetakse seda, et leotis ei tekita taimedel ega istikutel põletusi.
Kõikidest orgaanilistest väetistest peetakse põldvuti sõnnikut kõige väärtuslikumaks. Toitaineid leidub temas just taimedele ja mulla mikrofloorale sobivas vahekorras, ta lahustub vees kiiresti ja on kergesti omastatav.
Keemiliselt koostiselt on mitu korda rikkalikum kui veisesõnnik, viljapuudele mõjub palju kiiremini ja on lihtsamalt kasutatav. Põldvuti sõnnikut saab kasutada põhiväetisena.

 

Kasutamine

Kartuli ja köögiviljade alla antakse teda enne külvieelset maaharimist järgmises koguses: kuivatatult – 100-300 g/m2, kuivatamata 300-900 g/m2. Istutusauku või vakku antakse niisket sõnnikut 40-100 g/m2, kuiva 20-50 g/m2. Väga efektiivselt mõjub vedelväetis: 1,0 kg märga või 0,5 kg kuiva sõnnikut lahustage 30 liitri veega ja andke 1 liiter seda lahust mulda iga 7-10 päeva tagant kuni köögiviljade valmimiseni.
Parimaid tulemusi annab väetamine vedelväetistega. Istikute kasvatamisel kasutatakse ööpäev leotatud vedelväetist (50 g/1L veele). Esimesel aastal on mõju saagikusele sarnane mineraalväetiste omale.
Tänu suurele orgaaniliste komponentide kontsentratsioonile ja nende järk-järgulisele vabanemisele, avaldab vutisõnnik mõju ka järgneval 2-3 aastal, st tal on ka järelmõju.
Vutisõnnik on orgaaniline täisväetis. Säilivusaeg ei ole piiratud.
(allikas: https://seemnemaailm.ee)­